onsdag 21 oktober 2015

En härlig vecka i Kroatien

Den 5-9/10 åkte Jenny och jag på projektets fjärde träff, och det var till Slavonski Brod som ligger precis på gränsen till Bosnien. Som vanligt var det fullt program från morgon till sen
kväll. Temat för denna träff var folksånger och folkdanser där varje land på varsitt håll hade arbetat med detta på olika sätt, och sedan hade spelat in folkdanser och folksånger med sina elever. Detta hade vi spelat in och så visade vi upp det för varandra. Det var mycket intressant att se de stora skillnaderna gällande hur viktig folkmusiken i olika länderna är. I t.ex. Turkiet och Kroatien är folkdans och folkmusik något som alla mer eller mindre lever med dagligen, medan i Frankrike, England och Sverige är det något som mest vissa grupper ägnar sig åt, och vi får lära våra barn om. Vår folkdans består nu för tiden mest av att dansa Små grodorna och Vi äro musikanter runt midsommarstången och granen.

På detta besök i Slavonski Brod fick vi en kväll besöka en folkdansträning för barn, och vi fick också se flera folkdansframträdanden i skolan av både elever och några vuxna. Vi besökte också några klasser och hade vissa aktiviteter tillsammans med barnen. Vi hann också med ett besök i ett naturreservat, Kopacki, där vi bjöds på en båttur för att titta på djur, främst fåglar i parken. Jättehärlig tur! Den dagen avslutade vi på en gård där de har egenproducerad ekologisk mat som vi blev serverade i en underbar lantlig restaurang.

Slavonski Brod har ett fort som byggdes under 1600-1700-talen under den Österrisk-Ungerska perioden av landets historia, och där vi bjöds vi på en rundvandring med levande historia. Vi fick också lite historia om hur Slavnonski Brod drabbades av Balkankriget som rasade 1991-1994.
Det blev också besök i en smedja där en man som gått i sina förfäders spår jobbar som smed, och vi fick vara med och prova på att smida hästskor. Ett stränginstrumentmuseum finns också inom fortets byggnader och där blev vi också guidade, och vi fick en liten minikonsert av guiden där han spelade olika låtar på Kroatiens nationalinstrument tambura. Sista morgonen hann jag och några till av projektmedlemmarna med en liten promenad till Bosnien, där vi kunde se att det var mycket fattigare och mer synliga spår efter kriget.

Som vanligt var det lärorikt med många nya intryck och lärdomar!

/Mari
Framme i Kroatien
Tambura
Vackra vyer vid fortet.
Levande historia! Vi fick vara med i en berättelse från förr. 


Vi fick vara med om en folkdans/musikshow.
Här ser ni kläder som är typiska för området där vi var i. 
Besök på en folkdansskola.
Här tränar barn i alla åldrar på kvällarna för att lära sig traditionella folkdanser.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar